Dus, ik ben gestart aan het jonge ondernemerstraject. In het kort, een traject van een jaar waar 40 high potentials uit de volledige Cronos groep worden geselecteerd om een jaar lang begeleid te worden door business en psychologische coaches. Een kadootje van Jef De Wit.

Ik waarschuw u al, 2015 wordt mijn jaar.
Bedankt, Jef.

Om aan dat traject te starten, moest ik dus op tweedaagse naar het domein Les Ondes in Nadrin. Koud zweet brak uit toen ik ontdekte dat Nadrin niet enkel in Wallonië maar ook in de Ardennen ligt. Vooral het nat zweet brak uit toen ik hoorde dat we een dropping gingen doen… Niet bepaald een aanrader in combinatie met The Walking Dead seizoen 4. Toen ik vernam dat we dan ook nog eens met jeeps gingen rijden op een motocross parcour, en dat alles onder het oog van coaches die u van dichtbij in de gaten houden…

Broekschijter deluxe.

Na duust uur gezaag of ik dat wel allemaal zou doen, stond ik daar dus. Dinsdagochtend 10 uur, een rit van 3,5 uur in de benen en vooral een ontzettend volle blaas. In Nadrin. Met 20 mensen die ik van haar noch pluimen ken. Om de avonturier uit te hangen. En workshops over mezelf.

Maar dju wat ben ik mezelf daar tegengekomen. Hard. Ik denk dat ik op 2 dagen tijd, 4 jaar zelfanalyse achter de rug heb. Tijd voor wat theorie dus.

Ik heb geleerd om kernkwadranten te maken van mezelf en anderen. Een heel simpele methodiek van een grote meneer, Daniel Ofman. (Google that shit)

Een kernkwadrant is zo simpel als koude pap. Je hebt je kernkwaliteit, de valkuil die daaruit voorkomt in stresssituaties, je uitdaging om niet in de valkuil te belanden en je allergie die haaks op je kwaliteit staat. Als je er dan nog dubbele kernkwadranten van gaat maken, kan je elk conflict met gelijk wie in kaart brengen. Een voorbeeld van mezelf;

Kernkwaliteit: Sturend persoon
Valkuil: Directief persoon
Uitdaging: Vertrouwen in de medemens
Allergie: Meningloos persoon

Dus. Ik ben een sturend persoon, ik neem graag de leiding en slaag daar met glans in. Dat is dus mijn kwaliteit. In stresssituaties durf ik dus al eens directief worden. Commanderen, bevelen. Mijn uitdaging is dus vooral vertrouwen hebben in mijn medemensen op dat moment. Mijn allergie is mensen zonder mening. Overdreven volgzame mensen.

Wat hier zo speciaal aan is, is dat je beseft dat je negatieve kantjes voortvloeien uit je positieve kantjes en dat je niet aan je valkuil moet gaan werken. Dat is energie stoppen in negativiteit, verloren energie. Wat je moet doen is energie stoppen in je uitdaging, vervaagt meteen je valkuil.

Bij conflicten zal je dan gaan merken dat jouw valkuil waar je in belandt, meteen de allergie is van de persoon waarmee je een conflict hebt. Vandaar dat persoon 2 ook onder stress komt te staan. En neerwaarts, it is.

Een fantastische methodiek dus voor leidinggevende personen en meteen een stapje dichter bij slim ondernemersschap.

Level 1 completed.

 

5 reacties op ‘het ondernemerstraject en de broekschijter deluxe.

 1. fijne post, ik heb in mijn huidige IT job ook al meermaals kunnen genieten van de inzichten die ik opdeed tijdens mijn studies en trainingne als Orthopedagoog. Ons middelbaar onderwijs focust nog azo fout op historische en technische kennis

 2. fijne post!
  Ik heb in mijn huidige IT job ook al meermaals kunnen genieten van de inzichten die ik opdeed tijdens mijn studies en trainingen als Orthopedagoog. Ons middelbaar onderwijs focust nog altijd fout op historische en technische kennis. Dingen die we kunnen googlen … Dit soort praktische levenswijsheden komen nauwelijks of niet aan bod.
  Voila, dat is al 1 iemand met een mening. Alles om een allergische reactie ver vermijden hé 😉

 3. Ik zou toch adviseren om bijzonder op te letten hoe je jouw plannen aan de Veldkant te Kontich met Jef, Dirk, Eddy en de makkers organiseert.

  Ik ken vele jonge ondernemers die bedrogen zijn in hun verhaal met De Cronos Groep. Velen vergeten immers om zich goed te organiseren omdat ze (1) te weinig ervaring hebben in fiscale/legale aspecten van ondernemingen en (2) omdat ze té graag willen geloven in de marketing-babbel die Cronos graag verspreidt over haar positieve sfeer en drive en steun voor jonge mensen, etc …

  It’s dust in your eyes,
  so you wouldn’t see the trap you’re in
  until it’s much too late

  In the end it’s all about money and free labour.
  Guess which one is yours and which one theirs???

  1. Bob,

   Je hebt me al enkele malen gecontacteerd. Via facebook, nu via mijn blog. Ik zou je willen vragen hiermee te stoppen. Ik zou graag zelf een mening willen vormen over het ondernemen onder Cronos.

   Maar bedankt voor de duidelijke waarschuwingen!

   Elke

Zegt maar keer uw gedacht!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s