De campagne van Teamleader vandaag, heeft me even doen stilstaan bij mijn eigen work-life balance. Vooral om te beseffen dat ik helemaal geen work-life balance heb. Om dan even mijn eigen gedrag te analyseren. Om dan vooral te beseffen dat ik CONSTANT bereikbaar ben, nog erger, mijn omgeving dat van mij verwacht.

Ik zie héél veel ondernemers en ambitieuze mensen om me heen die net als ik zich in een constante staat van stress bevinden. Te veel uren kloppen. Elke mail binnen de 10 minuten willen beantwoorden. Nog snel dat éne ding willen afronden. Wakker liggen ’s nachts van een klant. Meetings voorbereiden nét voor het slapen gaan. Zichzelf voorbij lopen. Zo erg dat niemand van ons dat zelfs nog beseft. We het onszelf én onze omgeving gewoon hebben gemaakt.

Er gaat geen één avond voorbij of ik word niet minstens 3 keer professioneel aangesproken via Slack, Messenger, Whatsapp, Telegram, e-mail of Basecamp. De constante geluiden of trillingen van die verdomde smartphone die je zelfs geen 40 minuten aan één stuk een aflevering van Suits laten uitkijken. Het voor het slapen gaan snel nog eens checken of er geen nieuwe e-mails zijn, die presentatie nog eens doorlezen of je to-do lijstje afratelen.

En ik probeer tegenwoordig al iets gezonder te leven. En met gezonder bedoel ik niet enkel bruine pasta en in plaats van chips onbewerkte én ongezouten noten boefen. Nee. Ik ga sporten tegenwoordig, probeer minder koffie en vooral meer water te drinken en ga vroeger slapen. Dat zorgt ervoor dat ik ’s ochtends beter uit bed kan, me fitter voel en mijn concentratievermogen de hoogte in schiet. Nuja, dat laatste is misschien niet helemaal waar.

Soit. Om vanavond te beseffen dat dat eigenlijk compleet voor niks is, als je niet even afstand kan nemen van je werk, je team, je bedrijf, je droom. Dat ik mijn omgeving moet leren dat het niet is omdat ik online sta op Facebook of een Instagram heb gepost, ik daarom professioneel bereikbaar ben. Ik me daar helemaal niet schuldig moet over voelen als ik even niet antwoord. Toch alleszins niet bij vragen die niet het falen van een project of het faillissement van SUPERMACHINE betekenen. Of de boel in brand staat, bel me dan alsjeblief.

Dus, liefste Teamleader. Dat 25e uur… Krijg ik het dan? Toe?

 

 

5 replies on “Shhh.

 1. ’s Avonds de notificaties van (werkgerelateerde) apps afzetten is toch een no-brainer? Zolang je daar maar duidelijk over communiceert met je collega’s en eventuele klanten/partners. Als ik ’s avonds laat werk (wat nogal vaak gebeurt, maar geen nood: ik voel me daar goed bij 🙂), dan gebruik ik altijd de optie om e-mails die ik heb geschreven pas ’s anderendaags ’s ochtends te versturen. Kwestie van de mensen die er niet in slagen om hun mailbox ’s avonds te negeren enigszins te ontzien…

  1. “’s avonds” mag je gerust uitbreiden naar “altijd” naar mijn mening. Een e-mail (of slack. om maar een voorbeeld te geven) is weinig tot nooit ZO belangrijk dat je die meteen op de seconde moet zien binnenkomen om correct af te handelen…
   (Voor de echt dringende zaken is er trouwens nog altijd de telefoon, waar je meteen ook weet of de ander beschikbaar is of niet.)

 2. Hm, het klinkt altijd zo makkelijk als buitenstaander, maar ik heb gemerkt dat je zelf die controle kan terugpakken door gewoon voor jezelf grenzen te trekken. Je kan de telefoon weg leggen, afzetten. Je kan een afwezigheidsassistent aanzetten. (…) Je kan jezelf begrenzen. Ik had een collega in het team die het vertikte om bereikbaar te zijn in de weekends en ’s avonds. Iedereen wist dat, iedereen respecteerde dat. Omdat hij natuurlijk ook zo efficiënt was dat hij in de bereikbare uren ook echt adequaat reageerde. Dit hou jij niet vol en dit hoeft ook helemaal niet, denk ik.

 3. bij ons werkt een heel concrete (doch in aanvang totaal niet daarvoor bedoelde) aanpak goed: onze bureau is ook de kinderkamer!🙂 Maw: na half 8 ’s avonds kunnen wij niet meer bij onze computer/papieren/bestanden. Ok, er is een laptop en gsm en dat soort dingen, maar meeste staat toch op de computers en vooral, als dan nog iemand belt/mailt/facebookt/whatevert, dan zeggen wij gewoon ‘onze zoon slaapt, het zal voor morgen zijn’.

 4. Ik heb op 15/1, na een maand rondreizen in Thailand, beslist om niet meer te werken eens ik thuis ben. Indien nodig blijf ik iets langer op kantoor ’s avonds, maar het doel is steeds rond 19uur thuis te zijn. Resultaat is dat ik veel geconcentreerder ben door de dag en evenveel gedaan krijg met eigenlijk een beter resultaat.

  We trekken dit beleid ook door naar onze werknemers, er wordt 38 uur per week gewerkt en niet meer. Als er eens extra uren gewerkt worden moeten deze uren zo snel mogelijk worden teruggenomen.

Zegt maar keer uw gedacht!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s