Ik kan niet zeggen hoeveel jaren het moet geleden zijn dat ik nog eens een boek las. Ik hou daarbij uiteraard geen rekening met de studieboeken. Want zo passeert er regelmatig nog wel eens eentje. Ik ben meer een boekenkijker. Simpelweg omdat grafische boeken weinig tekst hebben. Die doorblader je, bestudeer je voor urenlang en nadien zet je die gewoon op de kast als decoratie. Zo gaat dat met grafische boeken. Want die boeken zien er ook gewoon fantastisch uit en af en toe als je denkt inspiratie nodig te hebben in een offline versie, sla je die nog eens open.

Een vriend van me stapte deze week op me af en vertelde me dat ie zichzelf verplicht had nog eens een boek te lezen. Een écht boek. Geen iPad of welke digitale versie dan ook. Hop, de Fnac in, op zoek naar een boek. Na, uiteraard, eerst een bezoek aan de technologische prullen, belanden we waar we moeten zijn. De boekenafdeling. Het duurde niet lang of bibi zat met haar poten aan de kunstboeken, meer in detail de grafische boeken. Op héél die bovenverdieping van de Fnac, is er dus welgeteld 1 meter in de breedte en pakt 2 meter in de hoogte voorzien voor grafische boeken. Zelfde verhaal bij de Standaard Boekhandel, al is het daar NOG erger. Koopt niemand nog grafische boeken? Allemaal online?! Hoe kan dat nu? Je wilt toch eerst eens piepen?

Soit, teleurgesteld druip ik af en zie ik de goedgezinde kop van de vriend die zijn boek vond. Een boek met de lelijkste cover ooit, maar dat kan duidelijk échte boekenlezers niet veel schelen. Enkele dagen later zat er een boek in mijn brievenbus. Ja, met lelijke cover maar hé, misschien zijn het wel mooie woorden.

Ik vergat hoe ontspannend een boek lezen is. Hoe hard ik ontspanning tout court heb gemist. Hoeveel inspiratie, zelfs beeldende, je kan halen uit zo’n boek. Hoe het voelt je verstand en molentje eventjes af te zetten en gewoon te lezen. Verdwijnen in een wereld van fantasie.

Prachtig. Verslaafd, en ik zit nog maar 23 pagina’s ver. Verwacht nu ook geen wonderen van me.

Hoe meer je in die digitale wereld zit, hoe groter de nostalgie naar die andere dingen.

Een vriendenboek, weet je nog? Een liefdesbrief, weet je nog? Die spiekbriefjes, weet je nog? Misschien moeten we allemaal eens aan nostalgie doen. En nog eens een boek gaan lezen. Een liefdesbrief schrijven en in plaats van te facetimen gewoon een koffie gaan drinken. Het is leuker dan je denkt.

elk.

5 reacties op “lezennondedju!

  1. Tijdens mijn studentenperiode heb ik boeken vermeden als de pest ondanks mijn liefde voor de letter. Sinds ik ben beginnen werken, ben ik terug beginnen lezen. Puur escapisme. Omdat ik er nood aan heb. Omdat onderdompelen in een andere wereld mij tot rust brengt.

    Lezen is de max.

  2. Er ligt hier altijd een boek op het nachtkastje. Momenteel een kanjer van 1500+ pagina’s. Goeie boeken lees ik met plezier in één ruk uit, maar hier ligt het toch nog wat moeilijk.

  3. Elke, je moet Copyright, Het Paard van Troje en de Story Scientia eens bekijken voor boeken over Grafisch Design. Daar ga je zeker je ding vinden. Hoera voor boeken!

Zegt maar keer uw gedacht!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s