Gisteren was het de laatste GentM. Niet de allerlaatste, gelukkig. In November zetten de GentM mannen hun avontuurtje verder, en Antwerpen gaan ze al veroveren vanaf oktober. Jip, een AntwerpenM. Uiteraard klinkt GentM veel beter, maar bon. Details.

Het onderwerp; ICT vs Onderwijs.

En wat eigenlijk een héél boeiend onderwerp had kunnen zijn, veranderde (naar mijn bescheiden mening) in een klaagzang. Dat er problemen zijn in het onderwijs qua ICT, dat weten we allemaal. Ze zijn niet mee met hun tijd en of daar snel verandering in zal komen dat betwijfel ik. Jammerlijk werd er niet gebruik gemaakt van het GentM publiek. Allemaal mensen die héél toevallig hun tijd digitaal en creatief spenderen en ik zeg niet dat wij het hele zootje kunnen oplossen maar ik ben er zeker van dat had ons de vraag gesteld geweest er hier en daar toch straffe ideeën uit de bus gekomen waren.

Toen de laatste spreker begon over creativiteit en dat hij dat geleerd had het laatste jaar, kreeg ik het helemaal. Toen ik hem de vraag stelde hoe hij dat dan heeft gedaan begon hij zijn uitleg met… Wel, uw linker hersenhelft en uw rechterhersenhelft beheren…

Echt. Waar. 

Ik was blij dat de sidekick het woord BULLSHIT! uitkeelde want anders had ik het gedaan.

Wat ik had kunnen voorspellen, is dat tientallen mensen achteraf bij me kwamen en mij de vraag stelde wat is creativiteit dan voor jou.

Conclusie van de avond, creativiteit is een vaag begrip. Het wordt verward met woorden als inspiratie en reproductie. Het is een karaktertrek, geen vak. Want anders was ik een wiskundig genie want oja, ik weet hoeveel 1 + 1 is.

Ik weet niet of ik de enige in de zaal was die hierdoor in mijn gat gebeten was. Ik hoop althans van niet. Het heeft me wel doen nadenken. Wat is creativiteit juist? Ik ben er zelf al zolang mee bezig maar toch kan ik niet snel een definitie ophalen. Zelf Wiki heeft het moeilijk…

Creativiteit wordt in de verschillende wetenschappen nogal verschillend geïnterpreteerd, maar wijst in het algemeen naar een vermogen om iets nieuws te scheppen. Een individu of een groep toont creativiteit wanneer een nieuw concept of object wordt gemaakt, of wanneer een originele oplossing voor een probleem wordt gevonden.

En daar heb je mijn standpunt. Iets nieuws scheppen. Geen reproductie.

Nè.

elk.

5 reacties op “creativiteit.

 1. Het kan in een droom zijn geweest, maar ik geloof dat een oude Chinees me ooit eens vertelde: “Creativiteit is problemen oplossen die nog niet bestaan op een manier waarop niemand het ooit al heeft gedaan.” En het rijmt nog ook.

 2. Beste Elk.

  Mooie blog over de laatste Gent M. Jammer dat ik er niet meer bij was toen die man dat zei.

  Bij deze mijn bedenking bij jouw bedenking. Als het woord ‘nieuw’ gebruikt wordt refereert dat vaak naar ‘innovatie’ en dat woord wordt recent zo hard misbruikt in de economische zin dat het meer en meer zijn link verliest met de reële verbetering van situaties. (Als aandelen het beter doen op de beurs betekent dat niet dat de werknemers het beter hebben, bijvoorbeeld.) Ik hou er dus niet zo van. Creativiteit hoeft niet per se gelijk te staan aan nieuwe dingen bedenken of ontwerpen.

  Als het cruiseschip waarop je zit kapseist en je in een flits bedenkt dat de vleugelpiano een goed vlot kan zijn, dan bedenk je niet echt iets nieuws, maar verschuif je eerder de mogelijke gebruiken van bestaande dingen. Je verbetert je reële situatie. Dat heet lateraal denken. Het is de max. En zeer creatief mijns inziens.

  De piano als vlot is niet echt mijn idee, I admit. Het komt uit het eerste hoofdstuk van “Operating Manual for Spaceship Earth” van Buckminster Fuller. Hij gebruikt het idee in zijn tekst eigenlijk omgekeerd. En daar hadden ze bij GentM op vele avonden veel aan gehad mochten ze het kennen.

  “I am enthusiastic over humanity’s extraordinary and sometimes very timely ingenuities. If you are in a shipwreck and all the boats are gone, a piano top buoyant enough to keep you afloat that comes along makes a fortuitous life preserver. But this is not to say that the best way to design a life preserver is in the form of a piano top. I think that we are clinging to a great many piano tops in accepting yesterday’s fortuitous contrivings as constituting the only means for solving a given problem.” — Richard Buckminster “Bucky” Fuller

  De man bouwde mee aan spionage satellieten en andere geheime militaire projecten voor de U.S.A. tijdens de Koude Oorlog, om maar te zeggen dat hij geen held is. Maar dat hoeft niet om iets te hebben aan de paar zinnen hierboven.

 3. Hmm, daar bots je natuurlijk wel met ‘alles is al gedaan’. Creatief zijn is al lang niet meer gelinkt met uniek of nieuw. Creatief zijn is in mijn ogen je gevoelens, je gedachten, een beeld in je hoofd, … gaan uiten. Niet heel letterlijk (behalve dan misschien met poëzie), maar meestal figuratief.

Zegt maar keer uw gedacht!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s