#gast1

Ik heb Elk aka Issuus eigenlijk nog maar één keer gezien. Dat was tijdens Jongtuig #14 in Antwerpen op het einde van de zomer aan de Bibi-bar aan het Steen. Lieven Vos stelde ons aan elkaar voor, maar tijd voor een uitgebreid praatje was er niet. Elk moest nog andere zaken doen. Zo gaat dat dikwijls op zo’n sociale meets. Druk,druk,druk. Laatst was ze via deze blog op zoek naar gastbloggers. Die uitdaging leek me wel leuk, daarom deze ‘gast 1’

Ik ben op veel vlakken een tegengestelde van Elk.

Een opsomming?

Vrouw tegenover Man,  Moeder tegenover vader, Gent tegen Antwerpen, Jongtuig tegenover Oud Wrak, Mooi tegenover euh … dinges 😉

Toch voel ik ook veel gelijkenissen zoals geek, design, koffie, stedelijk, macintosh, creativiteit, Social media, Instagram, kind(eren). Maar het is niet de bedoeling mijn leven te vertellen dus hier begint mijn geek-storie, als gastblogger

Cassette-recorders… of de intrede van de eerste portable data.

In mijn jonge jaren was dat voornamelijk portable audio. Rondlopen met een stel vinylplaten en plaatjes luisteren bij vrienden of de plaatselijke platenzaak was een typisch vakantieritueel, toch vond ik de cassette-recorder als de grote doorbraak van deze portable datastream . Audio in dit geval.

Momenteel verhuist mijn moeder. Dat wil dus zeggen en zaken bekijken en inpakken of weggooien. Een leven vol spulletjes, herinneringen en toestellen.  Mijn oog viel op de oude cassette-recorder van mijn vader-zaliger. Zo’n typisch bakje op batterijen met de knoppen vooraan. Een Philips uit 1983 . Hij leek erg als onze eerste recorder uit de jaren 70.

In de film ‘Clockwork Orange’ van Stanley Kubrick uit 1971 is er een scène waarbij de jonge Alex ’s nachts na zijn uitspattingen nog een kleine cassette opzet en Beethovens muziek doorheen het huis galmt, de jonge Alex beleeft dan een orgastisch moment. Eigenlijk waren het de klanken van Walter Carlos (momenteel Wendy) die dit op een Moog synthesizer speelt. Een dubbele ontmoeting met de toekomst, die portable audio op die kleine cassetjes en analoge synthesizers, zoveel geekness in één film. Alle roem aan Stanley Kubrick.  Ik was 15 jaar toen ik deze film zag.

Een ander concept met cassettes dat ik ooit met mijn neef bedacht in de vroege jaren zeventig was de muziekmix, die stuntelige DJ’s overbodig zouden maken. Een gevolg van het DIY-gehalte wat je met geluid en muziek kon doen op deze portable data. Meerdere mensen moeten dat gedacht hebben want er circuleerden veel mixjes.

Ook in de liefde werd het dikwijls aangewend. Speciaal gemaakte cassettes werden door (verlegen) jongetjes aan meisjes gegeven met de bedoeling hen attent te maken van hun bestaan.

De eerste cassette die ik nu in de speler stak, heeft de glorieuze naam: Birthtown Radio, Een opname van een programma op Radio Centraal. Een vrije radio uit Antwerpen die nog steeds bestaat en het epicentrum van hipness was. P-Funk waait me tegemoet.

Als ik terugdenkt aan het ontstaan en democratiseren van de cassette als medium voelde ik toen het contact met de toekomst.

Later voelde ik dat ook bij de personal computer, en bij de kleine toestelletjes zoals de de Newton of de Psion of de Palm, Ipods,  bij de Nintendo-consoles, de digitale fotografie, de Edirols en bij de Smarthones,

Alsof alles waar ik over gelezen had in de Sciencefiction verhalen, realiteit werd.

The future is now.

Mijn naam? Peter Coen aka angorawol
Mijn blogs? beeldklank.wordpress.com  –  beeldklank.tumblr.com

Een reactie op “te gast… Peter Coen!

Zegt maar keer uw gedacht!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s