Deze ochtend kreeg ik de melding dat Newsmonkey mijn voormalige werkgever gecontacteerd had, op zoek naar mij en mijn contactgegevens. Een klacht wegens laster en eerroof luidt het. 

Langs deze weg, een open brief aan Newsmonkey.be én een oproep naar schoner internet.

_________________________________________
Beste Newsmonkeys,

Ik vernam deze ochtend via een ex-collega bij Shortcut Advertising, dat jullie op zoek zijn naar mij en mijn contactgegevens. Een eerste bedenking dient zich meteen aan, want ik moet zowat één van de meest bereikbare personen in heel Gent zijn. Zowel mijn Twitter- als Facebookprofiel staan open en als ik mij niet vergis zijn we connected op LinkedIn. Mijn e-mailadres is all over the place en ik ben zelfs vrienden met Rik Lagey op Facebook.

Ik vernam ook van de ex-collega dat jullie de eigenlijk best wel knappe woorden, laster en eerroof zouden hebben uitgesproken. Mag ik jullie erop wijzen dat mijn voormalige werkgever contacteren, terwijl dat volledig overbodig is, sterker neigt naar laster en eerroof dan jullie reden om mij te contacteren?

Terwijl ik dit schrijf krijg ik de melding via Facebook dat jullie mijn telefoonnummer wensen, en dat ik juridisch strafbare feiten gepleegd zou hebben met volgende tweet;

Schermafbeelding 2014-02-21 om 12.19.56

Gelukkig heb ik een team van knappe juristen naast me staan, die ik deze ochtend al contacteerde in verband met dit potje beschuldigingen.

Ik kreeg deze feedback;

– Ten eerste is laster en eerroof een persoonsmisdrijf en de aard van beledigingen is ook niet zo erg.
– Ten tweede bestaat er nog steeds zoiets als recht op vrije meningsuiting, iets wat een journalist normaal nauw aan het hart ligt.
– Tenslotte; iets met een kat in het nauw en vreemde sprongen. Als ze een geloofwaardig platform willen uitbouwen zouden ze eerder uit interesse met jou contact opnemen om het eens te hebben over jouw visie ipv te dreigen. 

Ik kan het niet harder met hen eens zijn. Als jullie een nieuwskanaal willen zijn, die zijn contentstrategie volledig opbouwt vanuit sociale media dan raad ik jullie aan goed met sociale media te kunnen omgaan. Mijn grappig bedoelde tweet, die trouwens helemaal niet veel boem boem veroorzaakte, is daar een deel van.

Ik vind het oprecht jammer, dat dit jullie manier van werken is. En ik vraag mij af of collega’s als Thomas ook dreigementen van deze aard ontvingen.

Ik begrijp dat jullie op hete kolen rondlopen, na het ongenoegen over jullie kanaal van de laatste dagen op menige blogs, kranten, social media. Een professionele manier om hier mee om te gaan, is echter ver te zoeken. Jullie hadden mij (en anderen) kunnen contacteren om opbouwend met jullie aan de slag te gaan en te luisteren naar onze mening. Dreigementen had ik echter niet van jullie verwacht.

Indien jullie dat alsnog willen. Hier mijn contactgegevens;

Elke De Vilder
0495 289 763
elke@issuus.be

Met vriendelijke maar teleurgestelde groeten,

Elke De Vilder.
_________________________________________

En trouwens. Ik bied met plezier mijn excuses aan voor die belachelijke tweet, maar excuses van Newsmonkey lijken me best ook best wel op zijn plaats.

Want het internet, is een plaats van en voor iedereen.

e.