Ik haat helemaal niet Bart De Waele, integendeel. Ik pas enkel hetzelfde trucje toe, dat Bart toepaste met de blogpost ik haat start-ups’. Zo’n titels trekken volk. En kijk, het werkt want ge leest het. Mijn statistieken zullen het straks ook bewijzen.

Wacht maar.

Los van al dat gehaat, Bart houdt van start-ups. Ik hou ook van start-ups. De discussie over start-ups, die haat ik wel. En Bart waarschijnlijk ook. Misschien moet iedereen keer stoppen met zagen, en voort doen. (eddèm?)

Nu lieve gehate Bart, wanneer is dan een start-up precies geen start-up meer? Ik ga er zelf niet op antwoorden, want volgens Bloovi ken ik er toch geen zak van. Afin, neem SUPERMACHINE eens als voorbeeld. Eerst had je Freddie en HEISME. Dat waren start-ups. Waarom waren dat start-ups? (Dat was vraag 1, Bart)

Nu heb je SUPERMACHINE. Eerst een start-up. Maar zijn we nog steeds een start-up? (vraag 2, Bart) We zijn nog maar 4 maand bezig maar de richting werd gekozen, de mensen werden gekozen, het team staat op punt, het product/dienst staat op punt, we zijn bijzonder schaalbaar en de cijfers worden stilletjes aan donker groen. Maand na maand.

Zijn we dan een start-up? Zijn Freddie en HEISME tout court start-ups geweest?

“Een startup is een tijdelijke organisatie, op zoek naar product-market fit en een schaalbaar en herhaalbaar business model.”, zegt Bart.

“Een startup is dus een bedrijf met een technologisch vernieuwend product dat gemakkelijk globaal schaalbaar is zonder dat de groei noodzakelijk een lineaire stijging van HR capital inhoudt.”, zegt Omar Mohout.

“Een startup bouwt aan een product met als doel het leven van de mensen of de efficiëntie in bedrijven te verbeteren.”, zegt Alexander Maertens

Ok, wacht efkes. SUPERMACHINE is niet tijdelijk. We zijn op zoek, maar dat zullen we (én moéten we, geloof ik sterk) altijd blijven doen. We hebben geen product, we verkopen diensten en zijn dus zélf het product.

ZIJN WE NU NE START-UP OF NIE?!

Als iedereen het dan toch beter weet, kan er dan iemand misschien een lijstje maken à la in de flair? Ge weet wel. Ge moet op vragen een antwoord geven, elk antwoord is een punt waard en op het einde beslissen de punten (maar vooral de flair) of je al dan niet een start-up bent.

Lijkt me wel een strak plan.

 

4 reacties op “ik haat Bart De Waele.

  1. Hoe ik het beleef is eigenlijk simpel. Een startup ‘zijn’ is de eerste fase van een nieuw initiatief. Dit kan een nieuw bedrijf zijn, een nieuwe business unit, een nieuw project, … In deze mindset ga je op zoek naar product en/of service en market fit. Tegelijk probeer je een schaalbaar business model op te zetten hier rond en verder te groeien. Eens je het gevonden hebt bouw je verder aan je initiatief. Mensen en/of bedrijven die op deze manier systematisch nieuwe initiatieven (her)opstarten (en uitbouwen daarna!) worden wel eens disruptief of agile genoemd. Vooral omdat ze snel essentie vinden in wat ze doen, en er dankzij een (vernieuwend) business model impact mee creëren. Stop dus met af te vragen in welk vakje ‘ze’ je moeten zetten en bouw gewoon verder. Als je vindt dat je focus gevonden hebt is het dus nu de moment om daar op door te groeien. Zo simpel is het.

Zegt maar keer uw gedacht!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s